Обратно към пълната версия на статията »

Кулинарна карта на България ще показва характерните ястия за всеки регион

Кулинарна карта на България ще показва характерните ястия за всеки регион
A A+ A++ A

Учени от Института по български език на БАН подготвят интерактивна карта, в която ще са събрани всички кулинарни особености на различните региони. Тя ще представя традиционната българска кухня по цялата ни езикова територия.

„До този момент тази карта няма аналог в българската лингвистика. Тя ще бъде върху цялата езикова територия – върху Мизия, Тракия и Македония. Имаме амбициозната задача да излезем извън държавните граници – там, където се говорят български диалекти, и да представим най-характерните особености на българската кухня по региони”, разказа в „Тази сутрин” по bTV доц. Ана Кочева от Института по български език на БАН.

„Ще включим и историческите диаспори - в Банат и в Бесарабия. Идеята е да се заснеме самият начин на приготвяне, ще има видео и аудио материал. Тези кадри ще са на автентичния диалект в региона", обясни още доц. Кочева.

Характерното за картата е, че кулинарията ще бъде представена със специфичните диалектни особености.

Според екипа кулинарното райониране в лингвистичен аспект би допринесло много за изследване не само на българската кулинарна терминология, но и за възстановяване на производството на автентични български ястия и напитки.

Първата експедиция по проекта е в Троянския край. Според учените това е един от най-важните региони за българския книжовен език в миналото и съвременната диалектология.

Причината е, че той пази ярки особености в областта на фонетиката и морфологията – редукция, пълен член, генерализирани винителни форми и др. За целите на проучването екипът е посетил Шипково, Гумощник, Голяма Желязна, Орешак, махала Баба Стана.