Обратно към пълната версия на статията »

Няма отровни змии в градските паркове у нас

Няма отровни змии в градските паркове у нас
A A+ A++ A

Змии плъзнаха по паркове и градинки в градовете, сигнализираха зрители. Най-често те могат да бъдат срещани около неокосени площи. Има ли увеличение на популацията на влечугите и как да реагираме, ако ги видим - вижте в прякото включване на Паулина Найденова.

Няма данни за увеличение на популацията на змии каза за Сутрешния блок на БНТ херпетологът Атанас Грозданов. По думите му змиите са в една численост, която е сравнително постоянна и по-скоро има фактори, които подсказват за тяхното намаляване, отколкото обратно.

Херпетологът Емилия Вачева заяви, че отровни змии в София не се срещат в градската среда, така че няма опасност за притеснение. Най-честите обитатели на градската среда са водните змии - сива водна и жълтоуха водна и смокът мишкар. И трите вида са неотровни и неопасни. Друг вид е медянката - неотровен и неопасен вид също.

По повод сигналите в различни градове за отровни змии херпетолозите казаха, че не е възможно да има такива видове в парковете в градовете. Информацията е некоректна и само създава паника сред хората, което не е редно.