Обратно към пълната версия на статията »

Радев: Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз

Радев: Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз
A A+ A++ A

Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз както във вътрешен, така и в международен план, беше позицията на президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер, които проведоха днес среща в Будапеща. Българският държавен глава е на официално посещение в Унгария по покана на своя колега. Двамата президенти бяха единодушни, че са необходими политическа воля и финансов ангажимент в рамките на ЕС за подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа като най-ефективна мярка за преодоляване на дисбалансите в развитието на отделните държави-членки.

„Трябва да работим така, че независимо от увеличената фрагментарност в Европейския парламент, по-бързо да преодолеем различията си, да формираме ефективни институции, като работим за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга, Изтока и Запада“, подчерта Румен Радев.

 

Конкурентоспособността на отделните страни в Европейския съюз  не трябва да бъде поставяна под административен натиск, подобно на Пакeта „Мобилност“, защото това насърчава разделението, беше подчертано още на срещата в Будапеща. Президентът Радев открои необходимостта от придържане към заложените в Римската декларация принципи за по-силна кохезия в ЕС, а Янош Адер открои необходимостта от запазване на институционалния баланс в Европа като се спре постоянното разширяване на компетентностите и правомощията на европейските институции и се спазват общите договори, гарантиращи четирите основни принципа за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.

 

България и Унгария ще работят за по-ефективна  европейска политика по отношение на миграцията, опазването на външните европейски граници, ясното разграничаване на бежанците от икономическите мигранти и тяхното връщане, както и много по-интензивно сътрудничество с тези държави, от които произхождат мигрантите, стана ясно още на срещата. Румен Радев благодари на Янош Адер за своевременната подкрепа на Унгария, оказана на България по линия на ФРОНТЕКС и за осигуреното допълнително европейско финансиране за охраната на външните граници на страната ни. 

 

Румен Радев и Янош Адер направиха преглед и на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество. През последните години, благодарение и на активната българска общност в Унгария, унгарските инвестиции в българската икономика достигат 2 млрд. евро, а годишният стокообмен вече надхвърля 1,6 милиарда евро. Увеличава се и броят на българите, които избират да почиват в Унгария, както и на туристите от Унгария у нас.

 

На срещата Румен Радев изрази признателност на Янош Адер и за активната подкрепа на унгарската държава за българската общност в страната за съхранение на нейния роден език, национална идентичност и историческа памет. Президентът Радев изрази увереност, че този европейски подход, който сближава още повече двете приятелски държави, ще продължи и в бъдеще да създава благоприятни предпоставки за всестранното партньорство между България и Унгария. Президентът Адер посочи, че българската общност в Унгария е известна и ценена за своя честен труд и припомни традициите на българите-градинари. „Ние ценим българите тук, а много унгарски туристи обичат да посещават България“, каза още президентът Адер и посочи, че не само интересът на туристите е голям към България, но и на унгарските предприятия.

 

По-рано през деня президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от унгарския държавен глава Янош Адер и съпругата му Анита Херцег.

В Будапеща българският президент проведе срещи и с министър-председателя Виктор Орбан и с председателя на парламента Ласло Кьовер.