Обратно към пълната версия на статията »

Италия казва „Сбогом!“ на пестицидите

Италия казва „Сбогом!“ на пестицидите
A A+ A++ A

Освободената от пестициди земя на Италия започва с територията на 70 големи общини. Техните кметове се обединиха в национално сдружение, чиято цел е в страната да се ограничи до минимум използването на вредни за човека и животните химически препарати.

Като начало първите граждани на въпросните общини забраниха пръскането с глифосфат на тревните площи, цветните алеи и дърветата в местните паркове и площадки за детски игри. Разпореждането се отнася също така за растителността и насажденията в близост до училища, детски градини, игрища, където се събират подрастващи и т.н. Освен това общинските ръководства ще оказват конкретна техническа и материална помощ на всеки селски стопанин, който обработва земя в крайградските зони и не желае да използва пестициди.

Най-голямата от обявилите война на химията италиански общини е тази на намиращия се северно от Венеция и в полите на Алпите голям туристически и индустриален град Белуно, който е и център на едноименната провинция - окръг. Неговият кмет Якопо Масаро пръв в страната е забранил пръскането с пестициди в местните паркове и зелени зони, като в същото време е въвел строг регламент на какво разстояние от жилищните сгради да ги използват земеделците. Освен че е инициатор на национланото движение „Не на пестицидите!“, Масаро е твърдо решен Белуно и районът около него да станат първата италианска „Био провинция“. За целта като началло той призова преди няколко дни всички местни винопроизводители към по-голяма отговорност при използването на всякакви химически препарати. Просто за да не се повтори модела на района около съседния град Тревизо, където се точи прочутия пенлив елексир „Просеко“, но където според Масаро използването на хербициди е свръх интензивно и опасно за човешкото здраве.

Свидетелство за подкрепата на инициативата на 70-та италиански кметове е фактът, че за по-малко от седмица в разкритата от тях във Фейсбук група „Не на пестицидите!“ са се включили 57 хиляди поддръжници на идеята от цялата страна.