Обратно към пълната версия на статията »

7 съвета при избора на шампоан

7 съвета при избора на шампоан
A A+ A++ A

Продуктите за грижа за косата могат да объркат хората, които не знаят какво търсят. Изборът е голям, а целите, които те изпълняват много разнопосочни. Затова ние от MAKEUP подбрахме няколко основни съвета, към които е добре да се придържаме, за да имаме красива и здрава коса!

1. Помислете не само за косата, но и за скалпа си. Когато се избира шампоан, трябва да се намери такъв тип, който е подходящ за косата, но също толкова и за кожата на главата. Например, хората с мазен скалп, е добре да се доверят на шампоани със сулфати. Те премахват замърсяванията и отстраняват омазняванията от повърхността на кожата. Важното е да се направи очевидното, което често се пропуска: трябва внимателно да четем етикета, където всичко е описано - за какво е подходящ и за какво не.

2. Сулфатите не са непременно враг. Откакто се обяви война на сулфатите, много от потребителите се отказаха напълно от продукти, които ги имат в състава си. Но нека не прибързваме. Сулфатите могат да натежат на косата, но ако ги няма в съдържанието на шампоана, то тогава той не може да се разпени и да почисти по същия начин, както при тяхното наличие. Има много хора, които чувстват косата си дори мръсна без тях - сулфатите позволяват дълбоко почистване. Въпреки това обаче, за боядисаните, къдрави, чупливи коси най-подходящи са безсулфатните средства. За да се почистят добре косите с такъв шампоан трябва да се направи по-старателен масаж, докато сулфатните сами изпълняват тази дейност.

3. Понякога си струва да се инвестира в качествен шампоан. По-скъпите и професионални продукти са наистина качествени и се борят с различни проблеми. Специалистите препоръчват такова средство да се използва не всеки ден, а веднъж или два пъти седмично, като така ще издържи по-дълго. Така хем ще направят прическата страхотна, хем ще са икономични.

Професионалните шампоани си струват инвестицията. Те са с минимално количество съставки, не непременно" зелени ", но максимално изчистеният шампоан е идеален.

4. Дрогерийните марки също са чудесни. Оглеждайте много внимателно шампоаните от масовия клас. Сред тях има наистина добри попадения, които за цената си вършат чудеса. Те обикновено се предлагат в комбинация с балсам и маска на същата основа. Затова, ако искате, може да заложите на подходящата за вас серия и да се радвате на красива прическа.

5. Не се страхувайте от сухия шампоан. Сухият шампоан е чудесен, особено за фини и мазни коси, но има и други случаи, в които да го използвате: с него можете да се отървете от излишния себум, миризмата на косата или да ѝ добавите обем. Има и много, които осигуряват и красив блясък на прическата. Те са идеалното средство за създаване на текстура и оформяне.

Не забравяйте обаче, че не бива да се прекалява с неговата употреба -  той може да изсуши скалпа и да създаде неблагоприятна среда за растеж на луковиците. А това да го накара да започне да произвежда повече себум.

6. Давайте смело! Миксирайте брандовете! Понякога може да искате да постигнете различни резултати. Затова, не се страхувайте да смесвате марки и серии. Например, ако използвате безсулфатен шампоан, включете екстра хидратиращ балсам, който да компенсира.

7. Правете промени. Много важно е да сменяте шампоана си от време на време, за да не привиква косата към един. Освен това, сменяйки регулярно използвания продукт, можете да откриете нещо, което да ви хареса дори повече.