Обратно към пълната версия на статията »

Правната комисия подкрепи връщането на надвзетите партийни субсидии

Правната комисия подкрепи връщането на надвзетите партийни субсидии
A A+ A++ A

До края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от държавната си субсидия, в противен случай започва да тече лихва. Това решиха депутатите от Правната комисия в парламента, гласувайки на второ четене промените в Закона за политическите партии, съобщава БГНЕС.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет, а с него се цели въвеждането на стриктна уредба за формирането, изчислението и изплащането на държавната субсидия за политическите партии и коалиции.

„За тези, които получават субсидия, а не върнат доброволно, от втория им транш за 2019 г. ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по разпоредбите на този законопроект. От всички следващи траншове по 50%“, обясни заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Тя подчерта, че общата сума, която партиите трябва да върнат в държавния бюджет е 14,6 млн. лв.

Предстои депутатите до одобрят окончателните текстове в пленарна зала.

Припомняме, че след проверката на Върховна административна прокуратура стана ясно, че на петте политически партии и коалиции /ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии по чл. 26 от ЗПП, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.