Обратно към пълната версия на статията »

Ние и румънците – шампиони по миролюбие на Балканите

Ние и румънците – шампиони по миролюбие на Балканите
Президентство
A A+ A++ A

Румъния и България са най-миролюбивите държави на Балканите, предаде БГНЕС. Те заемат съответно 25 и 26 място в класацията „Глобален индекс на миролюбието“.

Въпреки конфликтите и насилието в цял свят „Глобалният индекс на мира“ за пръв път се повишава леко за последните 5 години. Това сочи докладът на лондонския Институт за икономика и мир (IEP), който ежегодно оценява ситуацията в над 160 страни по следните критерии: война, тероризъм, полицейско насилие, износ на оръжия, сплотеност на обществото и спазване на човешките права.

България и Румъния, които през последните 20 години се превърнаха в своеобразен тандем в различни класации, този път имат повод за гордост. София и Букурещ са не само най-миролюбивите столици в Югоизточна Европа, но сериозно изпреварват по този индекс редица водещи световни сили, включително САЩ, която е с цели 100 позиции зад тях. Ние сме също така плътно до Германия, локомотива на Европейския съюз, която е 22 и отбелязва спад с цели 4 места.

Особено положително изглежда нашето място на фона на една друга балканска двойка, която преди 20 години имаше тежки конфликти с използването на оръжия. Сърбия и Албания са два пъти по-малко миролюбиви от България и Румъния, заемайки съответно 50 и 51 място. Те са преди Сиера Леоне, в която по същото време, когато Югославия се разпадаше в кървави етнически войни заради сръбския шовинизъм /1991-1999 г./, се водеше война заради „кървавите диаманти“.

Гърция, която е една от водещите страни не само в ЕС, но и в света по разходи за отбрана, е 65 по миролюбие. Те е изпреварена незначително от разделения на две остров Кипър, в чийто води неотдавна бяха открити големи находища на природен газ. Това отново постави на дневен ред въпроса за Острова на Афродита в гръцко-турските отношения. Свидетели сме на честата демонстрация на сила в Източното Средиземноморие, което не допринася за мира и стабилността в региона. Другият участник в този конфликт Турция е може би най-немиролюбивата балканска държава. Тя е на 152 място и е с едно място преди последната десетка. С близък до нея негативен резултат от великите сили е само Русия, която е дори по-назад с две места – 154.

Лидери и аутсайдери:

Най-миролюбивият регион в света, според класацията на IEP, остава Европа. За това е съдействало намаляването на броя на терористичните актове през миналата година, а също така намаляването на притока на мигранти, се казва в доклада.

Първото място в рейтинга се запазва и той е за Исландия. Втора остава Нова Зеландия, а трета – Португалия.

Двете суперсили с най-големи военни арсенали – САЩ и Русия – са 128 и 154. Украйна, в която се води война заради Донбас, се изкачва с две позиции и сега е 150 между Северна Корея и Судан.

За пръв път от много години Сирия отлепя от дъното и от последна става предпоследна. Сега списъкът от най-миролюбиви страни завършва с Афганистан. Авторите на доклада обръщат особено внимание на влошаването на положението в Турция, Йемен и Никарагуа.

Цената на насилието в цял свят се оценява на 14,1 трилиона долара от Института за икономика и мир.

Основателят му Стив Кипели предупреждава, че лекото подобрение през тази година все още не означава тенденция. Всичко ще зависи от това как се развива ситуацията в Близкия изток, особено около Иран. Конфликт с участието на Техеран ще има сериозни последици за региона и света, категоричен е експертът.