Обратно към пълната версия на статията »

Каракачанов: Северна Македония не може да фалшифицира историята

Каракачанов: Северна Македония не може да фалшифицира историята
A A+ A++ A

Властите в Северна Македония нямат друга алтернатива освен да приемат истинските исторически факти, ако искат да влязат в Европейския съюз и НАТО.

Това коментира пред телевизия Европа вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му България следва да не отстъпва от позициите си по общата история, защото те представляват истинските факти. Каракачанов ще оттегли подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, ако не се стигне до разбирателство на съвместната историческа комисия.

Припомняме, че в неделя лидерът на ВМРО излезе с остра позиция по отношение на Скопие. Повод за нея бе искането на македонската страна двете държави да празнуват паметта на Гоце Делчев в деня, в който тялото му е било предадено от българските комунисти на македонските такива. Това по думите на Каракачанов е „откровена подигравка“.

"Нямат избор просто. Не можеш от фалшификата и историческата истина да направиш сурогат, нещо средно между лъжа и истина, за да бъдат и едните, и другите доволни. Това не е алъш-вериш. Ако искаш да си в ЕС, никой не ти забранява – ако искаш бъди македонец, ако искаш вярвай в утопиите, че Александър Македонски е твой прародител. Но не можеш да фалшифицираш историята. В политиката и дипломацията има няколко подхода. Само с молби не може. Понякога трябва по-твърд тон", каза още Каракачанов.

Лидерът на ВМРО посочи, че България е подписала този договор за добросъседство и трябва да работи за неговото изпълнение и да си гони интересите по този договор. "Записано ли е в договора, че Македония не може да има териториални и да преустанови фалшификациите на българската история? Записано е. Какво значи „не трябва с ултиматуми“. Има и други механизми. Не е ултиматум, просто спираш да ги подкрепяш. Казваш им „момчета, не сте готови, ще изчакате малко докато се научите, докато се европеизирате, докато си прочетете истинската история", добави Каракачанов.