Обратно към пълната версия на статията »

Откриха ново лекарство за ефикасна борба с рака на гърдата

Откриха ново лекарство за ефикасна борба с рака на гърдата
A A+ A++ A

Лекарството рибоциклиб се оказа ефикасно в борбата с рака на гърдата. Това сочат резултатите от изследване, обхванало пациентки, засегнати от HER2- негативен рак на гърдата, който е чувствителен към хормонална терапия. Това съобщава БТА.

Участничките били разделени на две групи - първата била подложена на традиционна хормонална терапия, а втората - на хормонотерапия и лечение с рибоциклиб. Оказало се, че половин година след началото на тестовете останали живи 46 процента от участничките в първата група и 70 процента от тези във втората. При това в изследването участвали жени, които не са навлезли в менопауза и у тях са са появили метастази на рак. "Това е важна група за изследвания, тъй като ракът на гърдата в напреднал стадий е сред найсмъртоносните ракове болести за жените на възраст между 20 и 59 години", заяви Сара Хървиц от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Изследването е финансирано от компанията "Новартис", която произвежда лекарството рибоциклиб. Резултатите от изследването са публикувани в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".