Обратно към пълната версия на статията »

Без двойни чинове в училище

Без двойни чинове в училище
A A+ A++ A

Двойните чинове в училищата ще бъдат заменени с единични работни места от учебната 2020/2021 година. Това предвижда проект за наредба за физическата среда и информационното осигуряване в детските градини и училищата.

Новите предложения са изпратени от МОН преди дни на училищните директори. Разпоредбата въвежда ергономични работни места за учениците, нагласящи се спрямо техния ръст. Необходимата площ, полагаща се на един ученик е 2 квадратни метра. Подовете в класните стаи трябва да са от антибактериални винилови настилки. Забранява се използването на гранитогрес и плочки, освен в лаборатории и около мивки, съобщава "Телеграф".

Наредбата налага иновативна визия за класните стаи и предвижда стената между две съседни да се замени с мобилна преграда. Тя ще позволява оформянето на зала, където учениците да могат да работят заедно.

На фасадата ще е изградена тераса, която да позволява уроци на открито, пише още в наредбата. Тя въвежда изисквания и за цветовете. Те трябва да са съобразени с възрастта на учениците. За таваните, стените, плотовете, щорите трябва да се използват само меки, пастелни цветове. Предвиждат се и мерки за по-добра акустика в помещенията: системи за акустичен таван, акустични висящи пана по стени, висящи акустични панели.

Препоръчва се класната стая да е с Г-образна форма с цел подобряване на креативността и комуникацията. Показани са и схеми за разположението на учителите и учениците. Преподавателите няма вече да са отпред, до дъската, а по средата на класната стая, между децата.

Камина е сред детайлите по обзавеждането на кабинетите по химия и опазване на околната среда. Тези по физика и астрономия пък трябва да имат телескоп. Зоокът, оранжерия, дендрариум, къщички за птици, са само някои от екстрите за децата в школския двор.