Обратно към пълната версия на статията »

Някои общини в България били в ситуацията на Гърция според Дянков

Някои общини в България били в ситуацията на Гърция според Дянков
Симеон Дянков препоръча след въвеждането на новата методология общините, които не са финансово дисциплинирани, да не изпращат молби за помощ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няколко общини в България са в ситуация като в Гърция – имат такива задължения, които не биха могли да изплатят и в рамките на цял мандат, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков.

По-рано той обеща, че общините с добри финансови показатели ще бъдат стимулирани още в Бюджет 2013, за да „могат по-добрите да стават все по-добри", предаде Фокус.

По думите на Симеон Дянков държави и компании вярват, че накрая някой ще ги спаси.

Затова Министерството на финансите въвежда методологията, по която ще отчита финансовите показатели на общините на всяко тримесечие – за да се знае, че държавата няма да спаси нито една община във финансови затруднения, независимо от коя партия е кметът, който я управлява, категоричен бе Симеон Дянков.

„Всяка седмица в Министерството на финансите идват молби от много общини – моля помогнете ни тук, моля помогнете ни там", разказа финансовият министър и заяви, че поради ситуацията на криза не се уважават огромната част от тези молби.

Той препоръча след въвеждането на новата методология общините, които не са финансово дисциплинирани, да не изпращат молби за помощ.

Шабла е най-добрата община според класирането на Министерството на финансите за полугодието.

Сред общините с население под 6000 жители най-добра обща оценка в крайното класиране за 2012 г. имат още Челопеч, Чавдар, Златица, Бяла във Варненска област.

С най-ниска обща оценка за 2012 г. са Земен, Струмяни, Антон, Борино и Борован.

Най-голямо увеличение на просрочените задължения в последната година имат Земен – 1,6 млн. лв., Белоградчик – 1,5 млн. лв., Струмяни – 0,9 млн. лв.

Перник е общината с най-големи просрочени задължения към 30 юни 2012 г. – 13,3 млн. лв.

На следващо място са Кърджали – с 9,5 млн. лв., Видин – със 7,7 млн. лв., Дупница – със 7,5 млн. лв., Столична община – със 7,1 млн. лв.

Общият размер на просрочените задължения на общините към края на юни е 179,2 млн. лв.

Симеон Дянков заяви, че има примери за малки и средни общини, които „не са на морето и нямат полезни изкопаеми", но с времето отбелязват напредък.

#Симеон Дянков #общини #просрочени задължения #Гърция #Бюджет 2013 #Челопеч #Чавдар #Златица #Бяла #Земен #Струмяни #Антон #Борино #Борован #Белоградчик #Перник #Кърджали #Видин #Дупница #Столична община