Обратно към пълната версия на статията »

Младите шофьори са уязвими, трябва да се обучават сериозно, казва Малина Крумова

Младите шофьори са уязвими, трябва да се обучават сериозно, казва Малина Крумова
ДАБДП
A A+ A++ A

Повече от 4 хил. души се включиха е надпреварата „Най-добър млад шофьор“, което само по себе си е успех. Начинът, по който е организирана инициативата – да се засили вниманието на всеки млад човек към възможностите му да шофира безопасно и да го амбицира да провери собствените си знания, заслужава да бъде поздравен. Това каза председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по време на откриването на финалния етап на националното състезание, което Съюза на българските автомобилисти организират за втора поредна година.

„Младите шофьори са сред най-уязвимите на пътя, затова с тях трябва да се работи последователно“, подчерта Малина Крумова. По думите ѝ инцидентите на пътя са водещ фактор за смъртността на младите хора в Европа. „Факт, който не трябва да забравяме и тема която трябва да бъде основен приоритет когато говорим за пътна безопасност“, допълни тя.

Председателят на държавната агенция поздрави финалистите и им пожела успех. Според нея всеки достигнал този етап вече е победител, защото те показват, че младите хора в България са знаещи и можещи, както и отговорни към себе си и другите участници на пътя. „Има една максима, която не трябва да забравяме – добрите шофьори се обучават, не се раждат“, каза още Малина Крумова и изказва благодарности на СБА, които ни напомнят това.

В събитието днес участие взеха директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Росен Рапчев, д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, представители на ИА “Автомобилна администрация“ и други.

Кампанията се проведе за първи път в България през 2018 г. с над 3500 участници. През последните години редица европейски страни като Словения, Чехия и Полша провеждат инициативата на регионално ниво. Тази година в кампанията се включиха 4 хил. човека от цяла България, а за финала се класираха 30 участника. Днес те трябваше да преминат през няколко различни изпитания, за да покажат уменията си за шофиране, своята прецизност, автомобилни познания, но също така и как реагират в случай на авария и как трябва най-правилно да окажат първа помощ на пострадал.