Обратно към пълната версия на статията »

Ще има гарантирана субсидия за тютюнопроизводителите през 2020 г.

Ще има гарантирана субсидия за тютюнопроизводителите през 2020 г.
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов обеща на тютюнопроизводители от шуменското село Пристое да имат гарантирана субсидия за следващата година, предаде БГНЕС.

Борисов се среща със земеделците и им съобщи, че е започнало изплащането на отпуснатите 3.2 млн. лв. държавна помощ за тютюнопроизводителите в района. От общо 808 подадени заявления за получаване на помощ, до момента са изплатени парите по 341, а останалите са върнати за дооформяне на документите. Премиерът посъветва земеделците да застраховат продукцията си, за да не товарят държавата при евентуални природни бедствия.

"Стопаните на земеделски площи, които бяха напълно унищожени от градушки в последните няколко дни, също ще получат помощ от държавата. Те трябва да уведомят областните и общинските служби по земеделие, за да се оценят щетите", съобщи в Пристое министърът на земеделието Десислава Танева. 

През март тютюнопроизводители от Пристое протестираха и затвориха пътя Силистра – Шумен, след като гръцка фирма не заплати изкупената реколта през 2016 г. Два дни по-късно при протестиращите отиде премиерът Бойко Борисов, който обяви, че "има инструмент, с който можем да решим проблема". Месец след това правителството отпусна 3.2 млн.лв. държавна помощ на Фонд "Земеделие", която да покрие дълга на търговеца към тях.