Обратно към пълната версия на статията »

Папа Франциск платил 3,5 млн. евро за ток, газ и вода на бедни

Папа Франциск платил 3,5 млн. евро за ток, газ и вода на бедни
A A+ A++ A

През 2018 г. Ватикана е платил по нареждане на папа Франциск 3,5 млн. евро, с които тънещи в недоимък семейства са били задлъжняли на италианската държава за електричество, газ и вода.

Това съобщи авторитетният римски всекидневник „Република“, уточнявайки, че многото пари са излезли от касата на ръководената от полския кардинал Конрад Крайевски Апостолическа служба за милосърдие. Средствата са били разпратени до онези епархии в страната, където крайно нуждаещите не само са много на брой, но и живеят в истинска мизериял

В. „Република“ уточнява в обширната си дописка, че обикновено Ватикана никога не парадира с неговите милосърдни жестове, но през тези дни това се е наложило заради отправените към кардинал Крайевски заплахи да бъде арестуван от италианската полиция. Той предизвика завчера гнева на някои сили на крайната десница с това, че включи без разрешение и съответно незаконно изключения ток на жилищен блок в Рим, окупиран от бездомници и нуждаещи се от покрив семейства. Придържайки се към буквата на закона известни юристи коментираха действията на Крайевски като недопустими и поискаха от прокуратурата той да бъде задържан и съден. Нещо повече – министърът на вътрешните работи и вицепремиер Матео Салвини заяви на всеослушание, че кардиналът може да включва ток когато си поиска, стига Ватикана да плати сметките на длъжниците. Последва реакцията на Държавния секретар на Светия престол монсиньор Пиетро Паролин, който каза на министъра, че можел да бъде спокоен, тъй като Ватикана вече плащал на поразия сметки на задлъжнели към държавата абсолютни бедняци.

Кардинал Крайевски получи пълна подкрепа и от известния с милосърдието си орден на монасите-францисканци. Те предупредиха Салвини и властите в Италия, че ако шефът на Апостолическата служба за милостиня бъде задържан, то те щели да отидат веднага в най-близките полицейски управления. И щели да ностаяват до припадък да бъдат закопчани с белезници и да бъдат хвърлени зад решетките.