Пропадна последният опит на Мей да спаси сделката за Brexit

17 май 2019, петък / 14:05;
Пропадна последният опит на Мей да спаси сделката за Brexit

Разговорите за компромиса около Brexit между британския премиер Тереза Мей и опозиционния лидер Джереми Корбин пропаднаха в петък, след шест седмици на безплодни преговори, предаде БГНЕС.

В писмо до Мей, Корбин написа, че разговорите са отишли „възможно най-далеч” и той не е убеден в сигурността на правителството. Според него всяка договорка, която евентуално може да се постигне, може и да бъде прекратена заради ерозията на доверието към министър-председателя.

Лидерът на лейбъристите казва още, че разговорите са били „детайлни” и „конструктивни”, но имало области, в които несе стигнало до консенсус и двамата политици не успели да затворят "огромната политическа пропаст" помежду си. Корбин добавя, че нерядко предложенията на преговарящия екип на Мей били публично оспорвани от членове на кабинета.

От "Даунинг стрийт" 10 все още не са коментирали писмото на Корбин.

Вчера вечерта британският премиер съобщи, че ще състави график за избиране на неин наследник. Графикът с всички процедури ще бъде обявен след четвъртия вот за сделката на Мей в парламента в началото на юни. По-рано тя обеща, че ако сделката отново бъде отхвърлена, ще се оттегли от поста си.