Обратно към пълната версия на статията »

Ботьо Ботев за случая в Костенец: Полицията е поставена под натиск, който пречи

Ботьо Ботев за случая в Костенец: Полицията е поставена под натиск, който пречи
A A+ A++ A

"Ситуацията е тежка, неприятна и ангажира изключително много общественото мнение. Да се коментират нещата сега е малко трудно, защото това, което съществува като информация, не е ясно дали е най-обективната", заяви относно убийството в Костенец топ криминалистът Ботьо Ботев пред БНТ.

"Това не е първият случай, който се появява в обществото като криминален случай. Тази дейност по принцип се подценява от гледна точка на това, че се знаят нещата, подхожда е спокойно", заяви той.

"Знам, че се полагат всички усилия, но този първоначален момент, в който са ангажирани много хора, в който е необходимо да се направи перфектна организация. Tова, което прави впечатление е, че твърде много се дават насоки за работата", коментира Ботев.

"Този човек познава цялата планина. Може ли в един такъв кратък момент да се проверява всичко, което постъпи като информация? Моето мнение е, че се залага на явните действия, а онази дейност, касаеща оперативната оценка, има сериозни пропуски. Застраховам се, че боравя с информацията, която излиза в общественото пространство. Относно тази къща, където е живял втория убит - роднина, който представлява интерес, според мен е подходено несериозно", категоричен е криманалистът.

"Когато се прави оценка или анализ, могат да се направят изолирани изводи. Доказателства се откриват по-късно. Нима хората, които работят, не желаят бързо да се случат нещата? Желаят. Въпросът е как ще се подходи, какъв е правилният път. Действащите на терена хора, които се занимават с тази история, са поставени под натиск, който пречи", добави още той.