Обратно към пълната версия на статията »

Осъдиха кмета на Община Родопи, ще връща половин милион

Осъдиха кмета на Община Родопи, ще връща половин милион
A A+ A++ A
Специализираният наказателен съд осъди на една година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок кмета на община Родопи Йордан Шишков, съобщава Агенция Фокус. 
 
Той е осъден по обвинение в безстопанственост, от което са настъпили щети за общината в размер на малко над 459 000 лева. Съдът е приел, че в качеството си на длъжностно лице той е сключил две сделки по изпълнение на договори на Общината с "Интегрирани пътни системи" АД - София, съгласно които са били предвидени неустойки за всяко забавено плащане от общината. Въпреки че тези клаузи не съществували в първоначално подписаният договор, общината платила един път 148 472 лв. и втори път - 311 182 лв., заради подписаните от кмета допълнителни спогодби. 
 
Решението на Съда задължава Шишков да възстанови пълния размер на нанесената щета. Той също така трябва да плати и разноските по делото, възлизащи на над 2500 лв., както и 18 300 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.
 
От Специализираната прокуратура съобщават, че ще обжалват условната присъда, както и признаването му за невиновен по обвинение за сключване на договори с търговски дружества, без осигурено в общинския бюджет финансиране за изпълнението им. Според прокурорите, от това община Родопи е загубила още 116 000 лева.