Обратно към пълната версия на статията »

Анкета сред европейци: ЕС се разпада до 20 години

Анкета сред европейци: ЕС се разпада до 20 години
A A+ A++ A

Повечето европейци вярват, че Европейският съюз най-вероятно ще се разпадне в рамките на едно поколение, въпреки че подкрепата за Общността достигна връх, невиждан от повече от 25 г., пише "Гардиън".

В Германия, Франция, Белгия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чехия и Полша мнозинството от анкетираните са на мнение, че разпадане на ЕС е "реалистична възможност" през следващите 10-20 г.

Проучването, поръчано от Европейския съвет за външна политика, показва, че 58% от хората във Франция вярват, че ЕС е много вероятно или вероятно да не съществува до 20 г. Пред Франция е само Словакия, където 66% споделят тази позиция.

От 14-те държави (повече от 70% от местата в Европейския парламент), които са анкетирани от YouGov, само в Швеция (44%), Дания (41%) и Испания (40%) по-малко от 50% прогнозират край на Общността.

Всеки трима на десет души казват, че конфликт сред страните членки на ЕС е реалистична възможност. 1/3 от анкетираните във Франция и Полша вярват, че може да избухне война в Общността.

Европейците също се притеснени за колебливия просперитет. Проучването е установило, че само 1/3 от германците и ¼ от италианците и французите имат пари в края на месеца за несъществени разходи като ваканции и луксозни стоки.

В Европа ¾ мислят, че политиката е разбита на национално и на европейско ниво. Във Франция само 15% са на мнение, че политическата система работи добре.

Сондажът разкрива още, че почти 92% от анкетираните смятат, че ще изгубят, ако ЕС се разпадне.

Иначе подкрепата за еврочленството е на най-високото си ниво от 1983 г.