Обратно към пълната версия на статията »

Едва половината от болните от астма в България са диагностицирани

Едва половината от болните от астма в България са диагностицирани
A A+ A++ A

Родителите трябва да отглеждат децата си в естествена среда, която не е стерилна, за да избегнат появата на астма. Това каза пред БНР доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология на Университетска болница „Александровска“, при старта на информационната кампания „Стоп на астмата“.

Лице на инициативата е българският плувец Петър Стойчев:

„Движението е важно не само за профилактиката на астма, но и за общото здраве на организма. Чрез спорта се подобрява виталният капацитет на белия дроб, подобрява се кръвообращението“.

Едва половината от болните от астма в България са диагностицирани. Това се дължи предимно на ограничения достъп до специалисти. Между 50% и 75% от диагностицираните у нас имат лека астма, а 10% са с тежка форма на болестта. 339 млн. хора по света страдат от заболяването, а 1000 души на ден умират.

У нас се провежда инхалаторна терапия на европейско ниво, а по Здравна каса има вече заплатени три модерни биологични терапии.

„Лечението е с противовъзпалителни средства. Неоправдан е страхът у пациентите от инхалаторните кортикостероиди“, подчерта доц. Стаевска.

Астмата може да се избегне, ако майките раждат естествено и ако до първата си година бебето не приема антибиотик. Рискови фактори за астмата са замърсеният въздух и тютюнопушенето.

От 20 до 23 май в Александровска болница ще се проведат безплатни изследвания на дишането. До 25 септември в шест града в страната – София, Пловдив, Плевен, Бургас, Русе и Варна, ще има различни инициативи, свързани с националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики", като целта е обществото да бъде информирано за болестта.