Обратно към пълната версия на статията »

МВР получава 4,7 млн. лв. за охрана на евроизборите

МВР получава 4,7 млн. лв. за охрана на евроизборите
A A+ A++ A

"С постановление на Министерски съвет са гласувани общо 32,4 млн. лв. разходи по подготовка и провеждане на изборите за членове на Европейски парламент на 26 май, като от тях за МВР са одобрени 4,7 млн. лв. Одобрените средства са разпределени по структурите, ангажирани в изборния процес". Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

Министър Маринов беше изслушан в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, където информира депутатите за подготовката, която прави ръководеното от него министерство за нормалното протичане на изборите за Европейски парламент.

"Подготовката за изборите е започнала още през април, а за нормалното им провеждане е създаден и специален оперативен щаб, с ръководител главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Такива щабове са сформирани и в главните, регионалните и областните дирекции, които ще съблюдават спазването на избирателните права на гражданите", обясни министър Маринов.

Вече е изготвен точен разчет на необходимия брой служители, който ще бъде ангажиран с опазването на реда в деня на изборите, както и са утвърдени маршрутите за превозване на изборните материали от и до изборните комисии и общините. МВР, прокуратурата и ДАНС са създали и специално междуведомствено звено, което ще обменя информация за изборния процес с ЦИК, кметовете на общини и областните управители. От 7 май пък заработи специална телефонна линия и имейл адрес, на който гражданите ще могат да подават своите сигнали за нарушения.

"С оглед на трите почивни дни преди изборите е създадена допълнителна организация за бързото обслужване на българските граждани, които пътуват и се прибират, за да упражнят правото си на глас", поясни вътрешният министър.

Младен Маринов съобщи, че до този момент и образувано и едно бързо производство срещу мъж от Добричкото село Крушари, който с камък е счупил стъкло на клуб на една от политическите партии там, заради залепените плакати.