Обратно към пълната версия на статията »

Танева: Зам.-директорът на ДФЗ ще бъде освободена от длъжност

Танева: Зам.-директорът на ДФЗ ще бъде освободена от длъжност
A A+ A++ A

Парламентът прие със 121 гласа „за“ и 5 „против“ оставката на министър Румен Порожанов като министър на земеделието, храните и горите и назначи на негово място народния представител от ГЕРБ и председател на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева.

Танева положи клетва като министър на земеделието. 

Десислава Танева заяви, че ще работи за изчистване на репутационните проблеми в министерството на земеделието. Според нея смяната на предшественика й става в пика на предизборната кампания - "изключително изострена, нетипична за едни европейски избори и със сигурност това дава отражение върху начина, по който се възприема смяната".

Танева посочи, че е нормално да има промени в политическия екип, респективно в ДФ "Земеделие", както и, че зам.-директорът на фонда Иванка Богданова-Мизова ще бъде освободена от длъжност. 

"Ние сме коалиция. Всичко е предмет на разговори. Имам определени виждания, важното е решенията да се вземат в режим на диалог и убеденост на всички, че биха довели до търсените резултати", подчерта тя.

"Има много проблеми в земеделието. Това е най-тежкото ведомство. Със земеделие у нас се занимават над 100 хиляди души,има репутационни проблеми и трябва да ги решаваме", коментира министърът. Тя уточни, че въпросите ще се решават ежедневно, в краткосрочен и средносрочен план. Танева отбеляза, че в момента тече срокът за най-големия пакет за подпомагане на земеделските стопани - директните плащания, и тези въпроси не търпят отлагане.

"Аз съм човек, който е познат в администрацията, браншовите организации, включително и заради предишния ми мандат. Следвам политиките на открит диалог, на програма, на планиране", подчерта Десислава Танева.

Като стратегически действия тя ще следва управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти в сектора. "Ние сме в пика на предизборната кампания. Очаквам каквото може върху даден факт да се насложи, измисли, съчини, и това да бъде "добре възприемано"" - така Танева отговори на въпрос дали се притеснява от персонални атаки срещу нея заради конфликт на интереси, имоти и др. Тя припомни, че била в частния земеделски сектор близо 14 години, доходите й са ясно декларирани. Те, по думите й, са били значително високи, особено за времето си и възрастта, на която е била. "Знае се къде живея, какво съм придобила, след влизането в политическия живот. Вече знаеш, че всичко, което би направил в тази посока, би се изтълкувало в обратен ред и нямам такива придобивки", увери тя.

ДПС гласуваха против оставката на Румен Порожанов и против кандидатурата на Десислава Танева.

„Ние не сме против оставката, ние сме против това правителство и това мнозинство на това мнозинство на националисти и популисти. Тъй като решението за оставката и за избирането на новия министър са в едно, ние затова гласуваме против правителството и против това решение”, обясни Халил Летифов от ДПС.

„Ние с г-н Порожанов имахме доста различни мнения по много въпроси, така че, не сме дълбоко разочаровани от тази оставка”, каза депутатът от групата на „Обединени патриоти” Искрен Веселинов.

„Тя е била министър, познава добре проблемите, но мисля, че няма да й бъде лесно. Дано не се поддава на лобизъм, на какъвто бяхме свидетели при досегашното ръководство”, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„ГЕРБ са първа пол сила. Те имат правото да си представя каквито си иска кандидатури за постовете в правителството. Но той и партията ГЕРБ носят отговорността”, каза лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

В 44-то Народно събрание Десислава Танева беше председател на земеделската комисия. Най-вероятно решение за ново назначение в комисията ще има след евроизборите.

Румен Порожанов подаде оставката си вчера заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ „Земеделие“, когато институцията е ръководена от него. Във вторник премиерът Бойко Борисов предложи за негов заместник Десислава Танева. Тя е била министър на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. във втория кабинет на Бойко Борисов. 

Коя е Десислава Танева?

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в Сливен. Висшето си икономическо образование придобива в Университета за национално и световно стопанство, а през 1997 г. заема длъжността „изпълнителен директор“ на частно търговско дружество. От самото учредяване на ГЕРБ е областен координатор на партията в Сливен, а за периода 2007 – 2009 г. е председател на Общинския съвет в града.

През 2013 г. Десислава Танева води листата на ГЕРБ в Сливенския избирателен район, избрана е за депутат и оглавява земеделската комисия в 41 Народно събрание. Заема поста на министър на земеделието в кабинета „Борисов 2“ до началото 2017 г., но след предсрочните парламентарни избори отново се връща като депутат от ГЕРБ.