Обратно към пълната версия на статията »

Все повече българи страдат от сърдечно-съдова недостатъчност

Все повече българи страдат от сърдечно-съдова недостатъчност
A A+ A++ A

Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност. Това единодушно мнение изразиха в националния пресклуб на БТА кардиолози от различни лечебни заведения. През 2017 год. починалите от сърдечно-съдово заболяване са били с 2220 повече, каза проф. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България. По думите й едва 30 на сто от българите са наясно, че водещата причина за смъртност в страна ни са сърдечно-съдовите заболявания, предава БТА.

Близо 153 хиляди са българите, които са диспансеризирани заради сърдечно-съдова недостатъчност, като 90 на сто от тях са над 65- годишна възраст, посочи проф. Токмакова, цитирайки данни от НЗОК за миналата година.

В България достъпността до специалисти, до лекарства и нови технологии е много висока, но няма достатъчно информираност сред обществото и осъзнаване на проблема, каза проф. Пламен Гацов, началник на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София. По-голяма част от пациентите със сърдечно-съдова недостатъчност са имали лошо овладяна хипертония, каза проф. Арман Постаджиян, началник на Кардиологичното отделение в столичната болница "Св.Анна".

Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с начина на живот.