Обратно към пълната версия на статията »

Как да защитим кожата си в горещо лято: 5 съвета, как да изберем слънцезащитен крем

Как да защитим кожата си в горещо лято: 5 съвета, как да изберем слънцезащитен крем
A A+ A++ A

Ние описваме колко често е необходимо да се прилага слънцезащитен крем и какъв фактор на защита се препоръчва да се използва SPF, за да се запази здравето, красотата и младостта на кожата.

Опасностите от излагане на слънце без защита

На първо място, лятната топлина е опасна за кожата чрез пресушаване. Това намалява производството на колаген и еластан - основните вещества за поддържане на младостта и красотата.

Загубата на влага, кожата става суха, се раздробява и започва процесът на фотостареене - бръчките стават по-забележими, тенът избледнява, пигментацията се увеличава.

Прекаленото слънце е опасно: 

  • намалено производство на колаген;
  • удебеляване на роговия слой;
  • неизправност на корабите;
  • развитие на тумори;
  • повишено производство на меланин.

    Как да се грижим за кожата през лятото

Лятната грижа, както и всеки друг сезон, се състои от няколко етапа: почистване, интензивна влага и защита от слънцето, възстановяване на храненето.

През лятото е необходимо да се съсредоточи върху нежно и нежно почистване - да се измие с пяна, мусове, гелове, които нямат алкали и сапунена основа, или със специално мляко с кадифена текстура.

Основната характеристика на горещия сезон е бързата загуба на влага от клетките на кожата. Трябва да се попълни с термална вода. Това ще спести от изсушаване и ще поддържа нормален хидробаланс.

20-30 минути преди излизане, трябва да приложите слънцезащитен крем. За да може наистина да се предпази, тя трябва да се постави добре върху лицето - около 2 мг продукт на квадратен сантиметър на кожата.

Добър бонус - много слънцезащитни продукти имат подмладяващ ефект. Дерматолозите са разработили линия от кремове за нуждите на различни видове кожа: грижа за бебешката кожа, слънцезащитен крем за мазна кожа, с минерални филтри за суха, с оцветяващ ефект за кожата с раздразнения и слънцезащитен крем против бръчки за възрастта.

Не забравяйте и за възстановяващата сила. Това ще помогне за отстраняване на микродефектите и щетите. Ето защо, през нощта си струва да се приложи летен подхранващ крем. Неговият състав за предпочитане е: витамини С и D, антиоксиданти и хидратиращи съставки.

5 съвета как да изберете и правилно да използвате слънцезащитните продукти

Основната задача на слънцезащитните продукти е да блокира вредните слънчеви лъчи, да предпазва кожата от изгаряния и да предотвратява преждевременното стареене.

Доброто слънцезащитно средство абсорбира бързо, не оставя усещане за стягане, лепкавост и ефекта на "филма" и не запушва порите.

За да не се бърка с избора, си струва да си припомним:

  1. Евтиният крем не винаги е добър крем. Такива кремове обикновено имат вазелин, минерални масла и други комедонови елементи. Те не се абсорбират до края, оставяйки филм върху кожата и запушване на порите, което води до възпаление на лицето.
  2. Една защита е добра, но две е по-добра. Един добър слънцезащитен крем не само трябва да предпазва от UVB лъчи, които причиняват изгаряния и зачервяване, но също така и от UVA лъчи, които могат да проникнат по-дълбоко, увреждайки ДНК и ускорявайки стареенето.
  3. Изберете оптималния SPF фактор. За кратка разходка из града, крем с SPF 15-30 ще подхожда (в зависимост от вида на кожата), а за почивка на брега трябва да използвате по-силна защита - SPF 30-50, 50+.
  4. Повторение и повторение. Всеки слънцезащитен крем трае само 2 часа. Следователно от време на време трябва да се прилага отново. Особено след контакт с вода.
  5. Цялостно почистване. Съставът на слънцезащитните продукти трябва да съдържа цинк, титан и други метали. Тяхната задача е да отразяват слънчевите лъчи. След слънчеви бани дерматолозите препоръчват внимателно да премахнете остатъците от кремове, така че кожата да диша и да не се запушва.

Тези прости съвети ще ви помогнат да получите здравословен тен, без да навредите на кожата си.