Обратно към пълната версия на статията »

Проф. Тодор Кантарджиев: 497 са болните от морбили у нас

Проф. Тодор Кантарджиев: 497 са болните от морбили у нас
A A+ A++ A

Темата е много важна, защото ние сме към края на Световната седмица на ваксинациите". Това каза в интервю за рубриката „Чети етикета" на предаването „Тази сутрин" по БТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Това е една инициатива на Световна здравна организация, на Центъра по контрол на заболяванията и на Европейския център по контрол на заболяванията. Тази седмица се говори много за ваксинациите, а именно морбилито са един пример за едно ваксинопредотвратимо заболяване, което ако имаш пропуски във ваксинацията, ако не спазваш някои елементарни правила, става проблем", допълни той.

По думите му, морбилито е най-заразната от заразните болести. Статистиката показва, че към 24 април т. г. броят на заболелите в България е 497, в сравнение със само 13 случая за миналата година. Според проф. Кантарджиев, това увеличение е плашещо. „Както и европейската здравна общественост е уплаши, защото за последните три години, около 17 пъти са се увеличили случаите в Европа", разкри професорът.

„Това число показва някои неща. Първото, показва побив във ваксинацията. Тези, които е трябвало да бъдат ваксинирани, не са ваксинирани. Но тъй като темата морбили е много важна за нашето общество, трябва да кажем няколко много ясни неща. Първото е, че по традиция, държавата прави, каквото може. Защото, купуваме в България най-хубавите ваксини. Да успокоя, те не са скъпи. С най-малко странични ефекти. Имаме една от най-добрите имунизационни програми и можем да кажем, че ваксините у нас са много по-евтини от средните за Европа, даже може би едни от най-евтините. Да не обвиняват министерството в разхищение", заяви проф. Кантарджиев.

„Това, което е плашещо, това са случаите в периферните квартали на столицата, където до сега има 139 регистрирани случая. Много е важно да видим следващите седмици, как ще вървят нещата. Защото през последните две седмици се появиха случаи в Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Перник, Бургас, Велико Търново. Ако успеем да ограничим до единични случаи тези първи случаи в областите, това мисля че ще бъде много голям успех. Тук е работата на Националния център. В референтната ни лаборатория трябва да потвърдим всички такива единични първи случаи. Много е важно, тези единични случаи в страната, да ги хванем навреме", каза още проф. Тодор Кантарджиев.