Обратно към пълната версия на статията »

Търговци нарушават правилата за продажба на агнешко месо, предупреждават браншовици

Търговци нарушават правилата за продажба на агнешко месо, предупреждават браншовици
A A+ A++ A

Седмица преди Великден от Асоциацията на овцевъдите предупредиха за търговци, които нарушават правилата за продажба на агнешко месо.

За пръв път тази година Агенцията по храните въведе практика: българското месо да е със син печат, чуждото - с червен, припомня съпредседателят на браншовата организация Симеон Караколев:

„Печатите ясно трябва да дават информация за държавата. Всяка държава си има код и съответно номер на кланицата. За да се продава месо в търговската мрежа, то трябва да отговаря на тези условия“.

Наблюденията на браншовиците върху агнешкото, предлагано от голяма търговска верига, показват друго.

„Има някакво червено петно, от което всеки трябва да си вади извода: „Видиш ли, това е печат“. Да, ама не“, каза Караколев.

Понеже правилата трябва да са еднакви за всички, а очевидно не е така, може да има много обяснения какво е това месо. По данни на Асоциацията, то идва от Македония през Гърция.

„Кой да каже какво е? Разбирате ли, че тук вече може да се появят всякакви хипотези. Това може да е месо, което гръцките търговци не го желаят. Тоест имало е една голяма заявка, гърците са казали: „Ние не я искаме. И сега какво да го правим, какво да го правим. Българите ще го изядат. Те са свикнали да ядат боклуци“, добави Караколев.

Три дни след сигнала Регионалната дирекция на Агенция по храните във Велико Търново прави проверка.

„Наистина са установили подобна практика и са възбранили тези съответните количества и аз не знам докога“, каза Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите.