Обратно към пълната версия на статията »

"Ало" измамници въртели схеми от Румъния, над 30 човека са арестувани

"Ало" измамници въртели схеми от Румъния, над 30 човека са арестувани
A A+ A++ A

Над 30 души са задържани при спецакция срещу "ало“ измамите, проведена на територията на България и Румъния, заяви на брифинг в Горна Оряховица зам. главният прокурор Иван Гешев по повод разследването срещу участници в група за телефонни измами.

Иван Гешев обясни, че специализираната операция и действията по разследването са проведени под надзора на Специализираната прокуратура, като това е най-голямата установена организирана престъпна група, занимаваща се с "ало“ измами.

"Операцията е проведена на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на акцията в България са задържани петима души, а в Румъния 28, като петима от тях са от най-високото йерархично ниво, включително и ръководителят на групата“, допълни Иван Гешев.

Останалите 23-ма, задържани на територията на Румъния, са т.нар. "въртачи" - хората, които непрекъснато са набирали различни телефонни номера в България. Той поясни, че тъй като те са от най-ниското йерархично ниво, ще е необходимо повече време за събиране на доказателства след получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските власти.

Зам. главният прокурор поясни, че до специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на работата на "ало“ измамите.

"Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на отделни случаи на ниво „мулета“ - задържани на територията на цялата страна. Голяма част от задържаните са български раждани от цигански произход“, заяви Иван Гешев.