Обратно към пълната версия на статията »

София купува 10 трамвая от Прага

София купува 10 трамвая от Прага
A A+ A++ A

София ще закупи 10 трамвая втора употребата от Прага, реши Столичният общински съвет (СОС). Мотрисите са 18 годишни и ще се движат по линиите 20 и 22, като заменят сегашните 30-годишни возила.

Зам.-председателят на транспортната комисия на СОС Зафир Зарков обясни, че цената на единия трамвай е 40 000 лв., която по думите му е доста добра, защото само за транспортирането на извънгабаритния товар от Чехия са необходими по 10 000 лв. на мотриса. Финансирането на покупката е от специализирания общински приватизационен фонд. „Закупуването става благодарение на сътрудничеството между община Прага и София. В момента процедурата по договарянето е към края и се очаква да се подпише контракт. С новите мотриси ще се подобри комфорта на пътуване“, категоричен бе Зарков. През тази година предстои и доставката на 13 нови трамвая, които ще се движат по линия №5. Превозните средства ще бъдат нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и за хора с увреждания, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Осигурено е и видеонаблюдение. С доставката на нови 13 трамвая ще се обновят изцяло превозните средства на трамвайна линия №5. Очаква се трамваите да пристигнат в София на две партиди до края на октомври да бъдат пуснати в редовна експлоатация до края на годината.

Зарков коментира и изграждането електронната система за таксуване в градския транспорт. Фирмата, избрана да разработи тикет системата, в момента проучва наземния и подземен транспорт в града. „Договорът бе подписан през декември 2019 г. и срокът за изпълнение е 24 месеца. Така след 20 месеца трябва да бъде готова“, каза Зарков. През този период се предвижда въвеждане в експлоатация на повече от 15 000 устройства, на над 1 350 напълно оборудвани превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи, обучението на 3000 служители на ЦГМ и транспортните оператори. Новата система се очаква да спестява време за зареждане и да гарантира по-лесно удобно валидиране на потребителите в превозните средства. Все още не е ясно дали пътниците ще бъдат таксувани спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминало разстояние. Всеки пътник ще може да зарежда превозния си документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта.