Обратно към пълната версия на статията »

Многодетна майка изостави 7-годишното си момиченце в болница

Многодетна майка изостави 7-годишното си момиченце в болница
A A+ A++ A

Многодетна майка от панагюрско село изостави тежкоболното си 7-годишното момиченце в болница в Пловдив. Малката Стоянка е включена в списъка за трансплантации на сърце, тъй като здравословното й състояние е тежко.

„Къде е мама? Кога ще дойде, мама, да ме види?”, питало всеки ден детето лекарите и медицинските сестри. С въпросите си и с искрената си надежда да получи майчина милувка и любов, късало сърцата на медицинския персонал. Стоянка била изоставена от майка си преди около три седмици в детската кардиология на УМБАЛ „Св. Георги”.

Жената казвала, че има още три други деца и че трябвало да се грижи и за тях. Семейството на Стоянка от панагюрското село е от ромски произход и нямало средства да се грижи за тежкоболното си детенце. Родителите й де факто още не са взели решение какво точно ще правят.

Дотогава, като придружител на момиченцето, в болницата е неговият дядо. Болестта при Стоянка – тежка сърдечна недостатъчност, била открита още миналия август. Оттогава до момента момиченцето е обиколило няколко софийски болници, откъдето потвърдили диагнозата, провели лечение на малката и я включили в списъка за трансплантации. Според лекари, при такава диагноза, има сериозен риск за живота на детето.

„Това е много тежко сърдечно заболяване, което на практика поддържаме, но не знаем докога. И трансплантацията не е вълшебно решение, защото трансплантираните деца също са в риск за живота им. Това е сложно и трудно. Проблемът е и в липсата на донори. Държавата осигурява възможности това да се направи. Детето е включено в списъка за трансплантации, но не знаем как да се развият нещата”, обясняват медици.

Стояна страда от „Дилатативна кардиомиопатия”, като не е ясна причината за възникването на заболяването. Докато е в болницата в Пловдив, Стоянка има всичко необходимо – доброволци от фондация й осигуряват храна, дрехи, медикаменти, които ги няма в болничната аптека и витамини. Оттам дори са купили таблет на Стоянка, за да има с какво да се забавлява. "Нося му витамин В-5 в момента. Прекрасно момиченце, много хубава, тя просто отслабна напоследък. Подписали са документи пред социалното, че нямат възможност да му осигурят лечение", коментира Емилия Христозова – доброволец от Фондация “Българска памет“ пред Нова телевизия. „Всичко си има детето, само майчина ласка си няма”, казват майки на деца от съседните легла. Те също помагат на изоставеното момиченце да не му липсва нищо.