Обратно към пълната версия на статията »

НС единодушно одобри възобновяването на Висшето военновъздушно училище

НС единодушно одобри възобновяването на Висшето военновъздушно училище
A A+ A++ A

Депутатите подкрепиха единодушно възобновяването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия 17 години след неговото закриване.

Висшето военновъздушно училище е съществувало до 2002 година, когато е преобразувано поради организационно-структурни реформи в Българската армия. Сега Висшето военновъздушно училище отново ще подготвя висококвалифицирани и конкурентоспособни специалисти за нуждите на военната, но и на гражданската авиация и ще трябва да отговори на нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри. Досега те бяха обучавани във факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“.

„Една допусната грешка преди 17 години, днес беше поправена с решението на парламента“, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов след гласуването. Той подчерта, че с възстановяването на училището се дава възможност на онези млади хора, които искат да се посветят на военната или гражданската авиация, да се обучават в България. „Те ще могат да получат образованието си тук“, каза Каракачанов, който благодари на депутатите и министър-председателя Бойко Борисов, за неговата решителна намеса.

„Българската авиация има славна история и традиции“, заяви по време на дебатите председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов. Той отбеляза, че възстановяването на военновъздушното училище е особено важно сега, когато предстои да бъде приет на въоръжение нов тип боен самолет. Според него обаче училището ще бъде от полза и за гражданската авиация, в която се наблюдава глад за кадри. Народният представител Владимир Тошев пък определи като „стратегическа грешка“ закриването му през 2002 година.

Решението на парламента предвижда училището да отвори врати за млади пилоти и авиационни специалисти на 1 януари 2020 година.

Проектът на решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ предвижда структурата му да включва две основни звена - факултет „Авиационен” и департамент „Природни и хуманитарни науки“, както и три центъра: Център за образователни и иновационни проекти, Център за международно сътрудничество и Център за следдипломна квалификация. Предвижда се в двете основни звена на висшето училище да преподават 45 хабилитирани и 35 нехабилитирани лица.