Обратно към пълната версия на статията »

Експерти смятат, че ЕС няма да се разпадне заради Брекзит

Експерти смятат, че ЕС няма да се разпадне заради Брекзит
A A+ A++ A

Национална конференция "Европа и Брекзит" събра на едно място професори и изследователи на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Участниците представиха проблемите по темата, както и своята визия за развитие на държавите членки и Съюза като цяло.

Европа и Брекзит - важна тема, която поставя много въпроси без ясен отговор, категорични са участниците в конференцията.

Доц. д-р Борислав Градинаров, Институт за изучаване на обществата и знанието,БАН: Моето убеждение е, че Брекзит е еднопосочна улица, там едва ли ще има връщане назад. Но ние сме заинтересовани да видим какво ще стане с ЕС в бъдеще, тъй като това е нашето, добро или лошо, това е нашата реалност в момента.

Според Ивайло Калфин за първи път Европейският съюз е толкова обединен. Причина за това са преговорите за напускането на Великобритания. Бившият министър на външните работи дори очаква след време Обединеното кралство отново да се върне в Европейски съюз под някаква форма.

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи (2005-2009): Според мен в Европа няма фактори нито външни, нито вътрешни, които да водят към разпадане в Европейския съюз. Европа и в момента е съюз на независими държави, силните са правителствата в Европейския съвет, така че Брекзит този ефект, който виждаме към момента по-скоро консолидира Европейските държави.

На конференцията бяха очертани възможни тенденции и стратегии за развитието на Европейския съюз при напускане на Великобритания.