Обратно към пълната версия на статията »

58 души бяха задържани при акция на МВР срещу незаконните боеве с кучета

58 души бяха задържани при акция на МВР срещу незаконните боеве с кучета
A A+ A++ A

Акция на полицията срещу незаконните боеве с кучета: задържани са близо 60 души, а девет питбула са предадени на "Екоравновесие". По случая тече разследване.

Акцията край. яз. Искър се провежда по сигнал получен в областната дирекция на МВР-София от полицейски източници. Съобщено е, че в изоставените постройки на бившия пионерски лагер Дружба, на метри от Шишманосвкия манастир се готвят боеве с кучета и солидни залагания.

Когато полицаите влизат в бившия пионерски лагер боевете точно започват, те успяват да арестуват почти всички присъстващи.

Това са 58 лица от различни градове. При акцията част от тях побягват, но полицаите успяват да ги обградят. Други стигат чак до близките заведения край язовира, но полицията настига и арестува и тях. Все още няма повдигнати обвинения.

Стойно Цветков, началник отдел "Разследване" СДВР: След доклад на материалите в прокуратурата тя е преценила, че трябва да се извършат допълнителни действия по разследването с оглед установяване на обективната истина и едва след цялостното документиране на престъпната дейност могат да бъдат повдигнати обвинения на лицата.

Полицията задържа 58 души при акция срещу незаконни боеве с кучета в района на Панчарево.

Един от задържаните - жител на Самоков, изхвърлил пред полицейските служители кутия с около 4 грама марихуана.

По този случай също е образувано досъдебно производство. A предвиденото наказание за боевете с кучета е до 5 години и глоба до 5 хил. лв., но при организиране на залагания глобата може да достигне и 50 000.

Юри Николов, зам.-директор на ОДМВР София област: При проведените действия са установени 21 автомобила, в тях са намерени 9 кучета питбул, които са предадени на „Екоравновесие“.

Кучетата са общителни и в добро общо състояние, но са много слаби, а едно от тях почти изцяло е загубило зрението си.

В момента те се намират в стационара на „Екоравновесие“ и все още не могат да им се търсят нови стопани, тъй като питбулите са доказателство по разследването. След като то приключи, те ще бъдат заведени в общинския приют в Долни Богров, където ще им се търсят осиновители.