Обратно към пълната версия на статията »

Кралица Елизабет: Дълбоко съм натъжена от кадрите от пожара, обхванал "Нотр Дам"

Кралица Елизабет: Дълбоко съм натъжена от кадрите от пожара, обхванал "Нотр Дам"
A A+ A++ A

Британската кралица Елизабет заяви в послание до френския президент Еманюел Макрон, че е дълбоко натъжена от вчерашния пожар в катедралата "Нотр Дам" в Париж и че в молитвите си е с цяла Франция, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Принц Филип и аз сме дълбоко натъжени от кадрите от пожара, който обхвана катедралата "Нотр Дам", се казва в посланието.

"Изразявам искреното си възхищение от спешните служби, които рискуваха живота си, за да опитат да спасят този важен национален паметник. Мислите и молитвите ми са с богомолците, които посещават катедралата, както и с цяла Франция в този труден момент", добави тя.

Британски политици и религиозни лидери също изпратиха послания с предложения за помощ за възстановяването на средновековната сграда.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, главата на Англиканската църква, публикува в Туитър изображение на увредената от пожара катедрала с цитат от Библията: "И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе". 

Във вторник над резиденцията на австрийския президент във Виена беше издигнато френското знаме. Президентът Александър ван дер Белен изрази солидарност с Франция след пожара в "Нотр Дам", предаде ДПА.

"Жестовете на съпричастност от Европа и целия свят изтъкват важността на общото ни духовно и културно наследство", написа австрийският президент в Twitter.

Ръководителят на най-важната институция и университет в сунитския ислям "Ал Азхар" изрази тъга във връзка с пожара, който частично разруши катедралата "Нотр Дам".

"Натъжен съм от пожара в катедралата "Нотр Дам" в Париж, този шедьовър на архитектурата с историческа стойност. Сърцата ни са с нашите братя във Франция, те заслужават пълната ни подкрепа", каза Ахмед Тайеб, ректор на намиращата се в Кайро институция.