Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: Зелена енергия от Грузия може да се внася от Черно море към Европа

Борисов: Зелена енергия от Грузия може да се внася от Черно море към Европа
A A+ A++ A

Зелена енергия от Грузия може да се внася от Черно море към Европа. Това заяви премиера Бойко Борисов след срещата му с грузинския му колега Мамука Бахтадзе, който е на официално посещение в България, предаде "24 часа"

"Грузия произвежда зелена енергия от ВЕЦ. 2000 мегавата могат да бъдат пренасяни през Черно море. Отделно България е включена в европейския енергиен пръстен", каза Борисов. И обясни, че са се договорили да работят и да търсят инвеститори за този проект. Предварителната работа по него е поне 6 месеца, но по думите на премиера той дава големи възможности. Вторият възможен проект между двете страни е изграждането на дигитален коридор и полагането на кабел за пренос на данни.

Според Борисов така целият Каспийски регион ще може да ползва бърз интернет. "Готови сме веднага да стартираме, по който начин искате да го изградите" , каза Борисов. И допълни, че има евентуални инвеститори в Грузия. Ферибот ще свързва двете държави и ще пренася товари два пъти дневно. Това може да стане до 3-4 месеца", заяви още премиерът

Борисов обясни, че двете държави ще премахнат административните тежести и ще обезпечат инфраструктурата от двете страни на Черно море.  "Ние строим усилено "Хемус" и с подобен обмен на товари ще върнем блясъка на пристанище Варна", коментира още Борисов.