Обратно към пълната версия на статията »

Министър Караниколов се срещна с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто

Министър Караниколов се срещна с министъра на външните работи и  търговията на Унгария Петер Сиярто
A A+ A++ A

Унгария е сред водещите чуждестранни инвеститори в България. За 2018 г. страната е на второ място по поток на преки чуждестранни инвестиции в България след Холандия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в Будапеща.

Двете делегации обсъждат въпроси, свързани с икономиката и инвестициите, енергетиката, транспорта, съобщенията и информационните технологии. Министър Караниколов посочи, че за периода 2002 – 2018 г. унгарските инвестиции в България са над 1,5 млрд. евро. „Отчитайки потенциала на българската и унгарската икономики, считам, че съществуват редица възможности за успешно партньорство и привличане на повече унгарски инвестиции“, подчерта Караниколов. По-късно през деня министър Караниколов се срещна с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Двамата обсъдиха възможностите за насърчаване на инвестициите, както и перспективите за реализиране на съвместни инициативи с унгарската страна.

Договорено беше разработването на общ подход за презентиране на продукти и услуги, както и подпомагане на бизнеса, който има желание да оперира на териториите на двете страни. По време на посещението „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Асоциация на индустриалните, научните, иновационните и технологичните паркове в Унгария подписаха Меморандум за разбирателство.