Обратно към пълната версия на статията »

Събират средства за възстановяване на "Нотр Дам"

Събират средства за възстановяване на "Нотр Дам"
A A+ A++ A

"Адът погълна "Нотр Дам", "Нотр Дам" в сълзи", "Изпепеленото сърце" - това са част от заглавията на френската и световната преса, след като цяла нощ противопожарната охрана се бори да овладее огнената стихия, изпепеляваща емблематичната катедрала в Париж.

1000 кв. м. от покрива на храма. както и готическият връх са унищожени от огъня. Структурата на сградата и двете кули са запазени, но въпреки това първите снимки са съкрушителни.

Специалисти се безпокоят за органа в катедралата, за витражите, както и за ценни картини от 17-ти и 18-ти век, които са били в сградата. Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на „Нотр Дам”, известна като „Гората”, се е срутила в резултат на огъня.

Oсновната сграда на "Нотр Дам" e спасена
Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам”, обаче са били спасени от избухналия пожар. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам” Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм „ще отнеме години”.

Хиляди граждани се събраха, наблюдавайки с ужас как огънят бушува в "Нотр Дам". През нощта започна спонтанно събиране на средства за възстановяването на щетите, а френският милионер Пино обеща да отпусне 100 милиона евро.

Пожарът бележи началото на Страстната седмица, когато "Нотр Дам" наистина се превръща в религиозното сърце на Франция.

Световни лидери изразиха съпричастност с болката на Франция. Премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук, че мислите му са с целия католически свят. "Ужасно е да гледаш как 8 века история изчеват пред очите ти", допълва още той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа, че "Нотр Дам" е цяла Европа. Кураж на парижани пожела и Хайко Маас. Американският президент Доналд Тръмп пък посъветва френските служби да гасят по въздух.