Обратно към пълната версия на статията »

Ципрас: Гърция ще се освободи икономически с предсрочното плащане на дълговете

Ципрас: Гърция ще се освободи икономически с предсрочното плащане на дълговете
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас каза, че страната му ще се сдобие с икономическа свобода, след като е върнала предсрочно дългове на Международния валутен фонд (МВФ), пише англоезичното издание на вестник "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Страната планира тази седмица да поиска от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) съгласие, за да може Атина да осъществи предсрочните плащания.

В интервю, излъчвано на живо по телевизията, Алексис Ципрас каза още, че Гърция няма да свали прага на доходите, освободени от данъци.

Това е мярка, която страната договори с международните си кредитори и трябва да въведе от следващата година, за да увеличи броя на гражданите, от които събира данъци.

"Прагът няма да се променя докато СИРИЗА е на власт", каза Ципрас, имайки предвид собствената си партия, която пое управлението през 2015 г.

Тази година се очаква Гърция да покрие финансовите изисквания, които са й поставени от международните кредитори. Ципрас обеща остатъка да бъде раздаден на гражданите.

"След великденските празници ще се съберем с министрите и ще решим какво можем да предложим. Не като подарък преди изборите, а като постоянни мерки за облекчаване на положението, защото гръцката икономика се развива по-добре", каза Ципрас.