Обратно към пълната версия на статията »

"Нотр Дам" в пламъци! Две от кулите са съсипани

"Нотр Дам" в пламъци! Две от кулите са съсипани
A A+ A++ A

Пожар избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж, което е наложило евакуацията на хората оттам, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Пожарникарите се опитват да спасят ценните произведения на изкуството. ЮНЕСКО обявиха, че ще включат във възстановяването им. В момента тече евакуацията на всички хора на остров Ил дьо ла Сите, където се намира катедралата. 

Парижани и туристи наблюдават безмълвни и през сълзи пламъците, обхванали катедралата "Нотр Дам" в Париж. Огънят поглъща емблематичната 800-годишна сграда с всяка изминала минута.

Архиепископът на Париж призова всички свещеници в столицата да бият камбаните. Пожарникарите не са сигурни, че пожарът ще може да бъде спрян. 

Две от кулите на "Нотр Дам" са спасени. Това обявиха от пожарната служба на Франция, цитирани от Ройтерс. 

"Огънят вече е по-слаб. Двете кули от катедралата са спасени. Все още се опитваме да спасим произведенията на изкуството”, каза  държавният секретар на френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес.

Служител на френското вътрешно министерство заяви, че пожарникарите може да не успеят да спасят катедралата.

Пожарът вече достигна една от кулите на "Нотр Дам" и доведе до рухване на заострения връх на катедралата.

В гасенето на огъня участват стотици пожарникари. Властите заявиха, че са евакуирали жителите на остров Сите, където е разположена катедралата, посочва ТАСС.