Обратно към пълната версия на статията »

ЕК не коментира "Апартаментгейт"

ЕК не коментира "Апартаментгейт"
A A+ A++ A

За апартаментите, очевидно придобити на много ниски цени – разбирам, че всички тези случаи се разследват и не е редно да коментираме преди края на разследването, очакваме резултатите. Служителите на ЕК, които работят с България и Румъния, са наистина много добре осведомени за това, което се случва там. Казах, че отчитаме напредък, но остава още огромна работа за вършене. Това каза днес заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Тези две държави дойдоха от доста мрачно място през 2007 г., когато бе въведено наблюдението на ЕК. Остава още работа, но българските власти полагат усилия. Да, има проблеми - обсъдихме ги днес, има разследвани служители, подадени са оставки. Има причина да следим внимателно всичко това. Важното е, че водим конструктивен разговор с българските власти за приложението на препоръките на ЕК. Докъде ще стигнем, ще се разбере в следващите месеци и години”, заяви Тимерманс. 

Тимерманс се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров.

„Целта на срещата бе да обсъдим необходимите стъпки за прилагането на препоръките от механизма за наблюдение. Срещам се с много представители на България и на Румъния, свързани пряко с тези въпроси. Бях насърчен от думите на главния прокурор Цацаров, че (българските власти) са решени да приложат препоръките на ЕК. Остава доста работа”, посочи Тимерманс.