Обратно към пълната версия на статията »

Десетки хиляди в КНДР почетоха паметта на Ким Ир Сен

Десетки хиляди в КНДР почетоха паметта на Ким Ир Сен
A A+ A++ A

Десетки хиляди севернокорейци почетоха днес паметта на свои държавни ръководители по случай Деня на Слънцето. Така в Корейската народнодемократична република (КНДР) се нарича националният празник - рожденият ден на основателя и първия президент на страната Ким Ир Сен.

Многохилядни потоци от хора в Пхенян и други градове потеглиха рано сутринта към мемориалните комплекси из страната, за да участват в тържествените церемонии, предаде ТАСС. Основните прояви в столицата протичат на хълма Мансу, където се извисяват гигантски бронзови статуи на Ким Ир Сен и на следващия лидер - сина му Ким Чен Ир, както и в комплекса Кумсусан, където в прозрачни саркофази се съхраняват балсамираните им останки.

"Прекланям се духом пред двамата велики лидери, защото съм твърде стара, за да им благодаря за щедростта със своя труд", обяснява пред АФП 84-годишната Ра Ман Ок - полковник в оставка, след двукратен поклон пред монумента на хълма, където прииждат все нови войнишки колони, групи студенти, млади семейства, туристи . . .

Севернокорейците се възпитават от самото си раждане в култ към тази династия, от която идва и сегашният лидер на страната Ким Чен Ун. Режимът използва всички възпоменателни церемонии в нейна чест, за да затвърждава властта си, посочва агенцията, цитирана от БТА.

По време на честванията се изнасят танцови и театрални представления, каквито са насрочени например на площадите в Пхенян. Организират се множество изложби и спортни състезания. Тазгодишните празненства по случай Деня на Слънцето в столицата включват по-специално фестивал на цветята и мащабен танцов спектакъл.