Обратно към пълната версия на статията »

ЕС одобри спорната реформа на авторското право в интернет

ЕС одобри спорната реформа на авторското право в интернет
A A+ A++ A

Страните от ЕС одобриха днес реформи на правилата за авторското право в интернет, за които настояваха издатели и медийни организации, а американски технологични гиганти като Гугъл ги критикуват, предаде АФП.

Съветът на Европейския съюз одобри реформите, които бяха приети миналия месец от Европарламента.

„Новите правила осигуряват адекватна защита за автори и творци и отварят нови възможности за достъп и споделяне на защитено съдържание онлайн в ЕС“, се казва в прессъобщение на Съвета.

Според източник от ЕС против са гласували Италия, Финландия, Швеция, Люксембург, Холандия и Полша.

Новината за одобрените промени бе приветствана от Еврокомисията.

В края на март евродепутатите в Страсбург одобриха директивата с 348 гласа „за“ срещу 274 „против“ и 36 „въздържал се“. В нея се предвижда творците да могат да контролират разпространението на авторското съдържание от онлайн потребителите и да получават възнаграждение.

Европейските издатели на вестници ще могат да преговарят по какъв начин да се извършва повторната употреба на тяхното съдържание в онлайн платформите.

Журналистите ще имат по-големи възможности да получават дял от приходите, събрани от прочетените им публикации.

Благодарение на новите правила за лицензиране, потребителите ще могат законно да споделят онлайн съдържание със защитени авторски права в платформи като Ютюб или Инстаграм.

След публикуването на новата директива в Официалния вестник на ЕС страните членки ще имат 24 месеца за транспонирането ѝ в местното законодателство. Церемонията за подписването на новите правила е планирана за 17 април в Европейския парламент в Страсбург.