Обратно към пълната версия на статията »

Макрон представя мерки в отговор на исканията на "жълтите жилетки"

Макрон представя мерки в отговор на исканията на "жълтите жилетки"
A A+ A++ A

Тази вечер френският президент Еманюел Макрон ще направи телевизионно изявление. Очаква се Макрон да оповести пакет от мерки в отговор на исканията на "жълтите жилетки". В сряда той ще даде и пресконференция в Елисейския дворец. 

След 22 седмици протести на "жълтите жилетки" и голям национален дебат, тази вечер френският президент се очаква да отговори на всички искания. В 20:00 часа местно време от телевизионния екран Еманюел Макрон ще обяви пакет от политически, икономически и социални мерки.

Детайли по тях той ще даде на пресконференция в сряда, което според анализатори се случва за първи път в рамките на петгодишния му мандат. През януари президентът постави началото на национален дебат, чиято цел бе да бъдат чути исканията на гражданите. Милион и половина французи са участвали в общо 10 хиляди събрания.

Близо 500 хиляди души са направили онлайн предложения за промени в политиката на специално създаден уебсайт. Според социолозите обаче, повечето французи не очакват решение на кризата, а "жълтите жилетки" планират поредния си протест в събота.