Обратно към пълната версия на статията »

Станишев отсъства от листата на БСП за евровота, съветникът на президента Иво Христов е четвърти

Станишев отсъства от листата на БСП за евровота, съветникът на президента Иво Христов е четвърти
A A+ A++ A

Сергей Станишев не е включен в листата на БСП за предстоящите евроизбори. Очаква се Националният съвет на партията да реши окончателно как ще изглежда тази листа, за водач на която още миналия месец беше определена Елена Йончева.

Изпълнителното бюро на БСП предлага второто място в листата да бъде за Деница Златева, третото място е определено за Янаки Стоилов, а четвъртото за съветника на президента Иво Христов.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев определи ситуацията като: „Един голям подарък за ГЕРБ".

„Мисля, че всички виждат с невъоръжено око, че има очевидно тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2. Въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП“, беше лаконичният коментар на лидера на ПЕС.

Георги Божинов, член на Националния съвет на БСП, ще настоява обаче за нова процедура:

„Когато водачът на листата не е член на партията, първото следващо място, което трябва да отделим за коалиционен партньор или за гражданска квота, е шесто. Трябва да има четири знакови имена за партията професионалисти, които да застанат след водача. Всичко друго за мен е неудовлетворително. Янаки е стойностен човек. Сергей Станишев е качествен и стойностен човек. В партията има такива хора и те трябва да намерят място в тази четворка, за която говоря“.

Досегашният евродепутат Петър Курумбашев оттегля своето участие, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова му е предложила деветото място в листата. Според Курумбашев то е неизбираемо. На негово място се предлага Велизар Енчев - лидер на партия „Българска пролет“ и партньор на БСП.

Велизар Енчев коментира преди Националния съвет:

„Не, не ме притеснява, но смятам, че Сергей Станишев не може да бъде в листата, ако подкрепя Истанбулската конвенция и ако е за Пакта за миграция“.

„Иво Христов е номинация на Изпълнителното бюро. Щом като е в листата, съвсем нормално е да е разговаряно с него, да са водени преговори. Сами разбирате, че БСП не е като ГЕРБ, в който да събират своите членове и да им показват 17 човека и те всички да ръкопляскат бурно. При нас има дебати, начин на гласуване, разменят се мнения, така че считам, че предстои един много сериозен дебат така, както е било винаги в партията“, коментира депутатът от левицата Драгомир Стойнев.

„За мен най-важната кауза си остава успехът на мандата на Румен Радев. Това е най-важната национална кауза, тъй като президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема“, каза от своя страна съветникът на президента Иво Христов.

Вяра Емилова, член на Изпълнителното бюро на БСП, коментира пред БНР:

„Христов се явява в листата като наше предложение на четвърто място, гражданска квота. Той е доказан авторитет в президентската институция. Предложен е също и от много партийни организации в цялата страна, едни от най-големите партийни организации Пловдив и София. Той е работил дълги години в Националния съвет на Българската социалистическа партия“.

Хората под 40 години съставляват 47% от листата, а средната възраст на листата е 45 години, допълни Емилова в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“:

„Новите лица в нашата листа, различни от предния път, са 16. Можем да кажем, че излизаме пред обществото и пред Националния съвет с нова листа и доста добре професионално представена. В нея има различни професионални представители като журналисти, представителство на правните науки, икономика и финанси, транспорт политология, медицина, външна политика, международни отношения, спорт, екология. Хората, които присъстват в тази листа, имат една единствена цел -- да защитават конкретните политики, които са в проекта „Визия за България“. Не на последно място, когато отидат в Европа, преди всичко да се грижат за националните интереси. Мисля, че в тази насока листата е балансирана и тя не затваря подкрепата отвън. За подкрепата отвътре имаме имена като Янаки Стоилов, Деница Златева, Румен Гечев - това са хора, които са се доказани в партията и биха получили нейната широка подкрепа“.

„Ние сме подкрепили Сергей Станишев много пъти. Последната подкрепа, която дадохме за него, беше на конгреса като президент на ПЕС. Решението оттук нататък ще бъде на Националния съвет дали Сергей Станишев да попадне в тази листа или не“.