Обратно към пълната версия на статията »

Емануил Йорданов: Докато проблемите с циганската общност се замитат под килима, ще има напрежение

Емануил Йорданов: Докато проблемите с циганската общност се замитат под килима, ще има напрежение
A A+ A++ A

Докато проблемите с циганската общност се замитат под килима, ще продължи да се поражда напрежение като това в Габрово. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. 

По думите му към този момент идеята за интеграция на циганите е напълно провалена. Това, което трябва да се отбележи е, че проблемът е с голяма давност, каза още той и припомни, че първият подобен случай е този с клана Зрънкови във Видин през 2002 г. и от тогава подобни проблеми възникват периодично в различни населени места. 

„Прави впечатление, че не се взимат никакви мерки. Обикновено се говори 2-3 дни и след това преминаваме към следващия скандал, като проблемите с етническото напрежение остават на заден план. В същото време многобройни организации получават какви ли не пари за ромско включване, за интеграция на ромите и никой не следи как са изразходвани тези пари и защо дори и стотинка от тях не стига до циганското население в България“, аргументира се той. 

Емануил Йорданов добави, че не вижда как може да се случи нещо с интеграцията на циганите, защото управляващите не вземат отношение по темата. Относно Габрово, бившият вътрешен министър обясни, че досега не е чувал там да е имало подобни проблеми и изведнъж се получава такава реакция. 

Тя е следствие на натрупване на проблеми и внушения в обществото, защото има хора в държавата, които нямат никакви задължения, а се ползват с привилегии, каза още той.