Обратно към пълната версия на статията »

„Российские вести": Дружбата с България като проблем

„Российские вести": Дружбата с България като проблем
Снимка: rosvesty.ru/
A A+ A++ A

От „Российские вести" ; Превод: Novinite.bg

Дружбата като проблем

Ксенофобията в България заплашва чуждестранния туризъм

„Фалшивият приятел е много по-лов от най-злия враг."
Публилий Сир

В летището на българския град Бургас на 18 юли се случи трагедия. Терорист-камикадзе взриви автобус с израелски туристи. Загинаха 7 души. Над 30 бяха ранени. Веднага възникна въпросът: как това може да се случи в една спокойна и гостоприемна държава? Доколко обаче са справедливи днес тези определения за България, където в последно време нетърпимостта към чужденците е взела връх?

Интернет е пълен с описания на различни унижения, грабежи и побои, на които са подложени нашите сънародници (б.р. - руснаци), а и не само те. Недолюбвани са и туристите от бившите съветски републики и от Израел (тях по правило не ги различават, тъй като много от тях говорят руски).

По-възрастните българи често „протестират" относително мирно против руските туристи, но не пропускат да ги обвинят за „съветската окупация" на Чехословакия и дори, че са „нацисти".

Ако местен жител си хареса вашият шезлонг, пригответе се да си събирате нещата по плажа, а на „шведските маси" българите направо могат да ви бръкнат в чинията и да си вземат каквото им хареса.

През май тази година пребиха наши сънародници – собственици на апартаменти в жилищния комплекс Авалон, които необмислено били изкушени от сравнително евтината българска недвижима собственост. Руснаците поискали управлението да мине в ръцете на резидентите, което категорично им било отказано, а охраната на българската фирма-строител любезно им обяснила кой е шефът с помощта на юмруци.

Въпросът е как реагират на това тези, чието задължение е да следят за спазването на реда. Отговорът е: общо взето, никак – понякога със зле прикрито раздразнение, а често и агресивно към чужденците. Българските „пазители на реда" въобще не може да се каже, че защитават справедливостта, а много от тях са свързани с престъпността.

Авторът припомня и инцидентът с руските туристи през септември 2011, за да докаже, че негативното отношение към чужденците в България става системно.

Леденият прием и дори неприкритата агресия обезкуражават нашите сънародници, и много от тях се питат „Защо?", след като по времето на СССР дружбата с България се е считала за нещо напълно естествено. След разпадането на съветския лагер обаче България побърза да влезе в НАТО и в ЕС и да забрави старата дружба.

Това обаче не е учудващо, тъй като и през двете световни войни България е на страната на противниците на Русия. През Втората световна война България провежда по примера на Германия дискриминационна политика срещу евреите, войските й водят боеве срещу югославските партизани и освобождават немски дивизии за Източния фронт. През Втората балканска война от 1913, една година преди Първата световна война, българите воюват с вчерашните си съюзници в борбата срещу Османската империя – Сърбия, Гърция, Черна гора и Румъния. Хладните отношения със съседните, повечето от които са доста добронамерени към Русия, се запазват и до днес.

Днес отношенията с нашата страна, въпреки постоянно декларираната „вечна дружба", не се развиват леко. България послушно следва Запада и се стреми верноподанически да отгатне най-дребните му желания, що се отнася до операциите в Ирак или в Либия, или до общата позиция относно Сирия. София приютява три американски военни бази и е заявила намерението си да приеме и американска система за противоракетна отбрана, стига Белият дом да го пожелае, което създава реална заплаха за нашата безопасност.

Буксуват и големите инфраструктурни проекти - „Южен поток", АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис, по вина на българските власти.

Русия е един от основните икономически партньори на България, заема първо място по износ и второ (след Германия) – по стокооборот. Русия е и в тройката на основните инвеститори. Обемът на руските капиталовложения в България за последните 10 години е над 1,6 милиарда долара.

Голяма част от българските приходи са от тези нежелани, ако се съди по „радушния" прием, наши туристи, които са донесли на страната за 2011 по най-скромни изчисления от 500 милиона до 1 милиард долара.

Експертите смятат, че българската икономика функционира до голяма степен благодарение на Русия, но русофобските прояви трябва безспорно да бъдат отчетени.

Необходимо е всички пътуващи за България да бъдат предупреждавани за възможните неблагоприятни последици и за възникналата ситуация в страната. Нашите туристи трябва да се застраховат задължително срещу всички възможни рискове, включително неправомерни действия на властите, имуществени и морални щети, задържани полети и терористични актове, което сега е особено актуално. Многократното увеличение на стойността на застраховките ще направи България по-малко конкурентноспособна в сравнение с родните курорти в Краснодарския край и с Турция. Уверенията, че обслужването на българските курорти е на „европейско ниво" може да се приеме за неуместна шега.

Глобалното сътрудничество трябва да се преориентира от България към други, по-предразположени държави като Сърбия, Чехия, Словакия, Гърция. „Южен поток" може да се прекара и през турска територия. Руските инвестиции, вместо да осигуряват работа за българите, могат да намерят приложение и вътре в страната за създаване на допълнителни работни места.

Това съвсем не означава, че сътрудничеството между България и Русия трябва напълно да се преустанови, но Русия трябва да заеме прагматична позиция и да защитава националните си и икономически интереси, както и правата на гражданите си.

#Русия #руснаци #руски туристи