Обратно към пълната версия на статията »

Отбелязваме Международния ден на ромите

Отбелязваме Международния ден на ромите
A A+ A++ A

8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, която ООН и Европейския съюз са подкрепили, била на Международната организация "Романо юнион". В различните страни се припомнят традициите на ромите - тяхната богата култура и история.

Днес ромите са най-многобройното европейско малцинство, като общностите им се срещат по целия континент от Испания и Португалия през Германия и Франция до Източна Европа и Балканския полуостров.

Изборът на датата никак не е случаен. На този ден се отдава почит и на загиналите по време на холокоста роми. Малко известен факт е, че единствената държава в Европа, спасила своите роми от нацистките концлагери, е България.

През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път Световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на правителството на Индия. Тогава е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г., а знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.