Обратно към пълната версия на статията »

Кими Райконен се завръща във Формула 1

Кими Райконен се завръща във Формула 1
След като жаждата на световния шампион за Формула 1 стана "неутолима", той се завръща на пистата с отбора на "Рено". Снимка: wemotor.com
A A+ A++ A

Световният шампион от 2007 година Кими Райконен ще се завърне във Формула 1 през следващия сезон.

Информацията беше официално потвърдена във вторник от „Рено“, където ще се състезава финландецът.

Райконен, известен още като „Айсмен“ спечели титлата си с тима на „Ферари“, но само две години по-късно бе освободен, като на негово място дойде Фернандо Алонсо.

След напускането на „Формула 1“ Райконен участва в световния рали шампионат, а след това и в американските серии „Наскар“. През цялото време обаче той водеше разговори с различни тимове относно завръщането си във „Формула 1“.

„Радостен съм да се върна във Формула 1 след двугодишно отсъствие и съм благодарен на „Лотус Рено GP“ за дадената възможност“, заяви Райконен.

„Времето ми в рали шампионата бе полезен етап от кариерата ми на пилот, но не мога да отрека факта, че жаждата ми за Формула 1 напоследък стана неутолима“, добави той.

„Изборът да се завърна с „Лотус Рено GP“ бе лесен, тъй като бях впечатлен от широките амбиции на отбора. Сега очаквам да изиграя важна роля в изкачването на отбора в самото чело на колоната“, отбеляза Райконен.

„Решението на Кими да се върне във Формула 1 с нас е първата стъпка от няколко съобщения, с които ще се превърнем в още по-сериозен претендент в бъдеще“, коментира от своя страна собственикът на отбора Жерард Лопес.

В екипа на „Рено“ Райконен ще бъде първи пилот, тъй като Роберт Кубица наскоро обяви, че все още няма да е готов да започне сезона. Все още не се знае кой ще започне годината заедно с Кими.

След връщането на Райконен в колоната ще има цели 6 световни шампиона. Освен финландеца титли имат Михаел Шумахер (7), Фернандо Алонсо (2), Себастиян Фетел (2), Дженсън Бътън (1) и Люис Хамилтън (1), припомня спортният сайт gol.bg.

#Кими Райконен #Формула 1 #Рено #Ферари #Михаел Шумахер #Фернандо Алонсо #Себастиян Фетел #Дженсън Бътън #Люис Хамилтън