Обратно към пълната версия на статията »

Най-младата листа за евроизборите ще се регистрира в ЦИК другата седмица

Най-младата листа за евроизборите ще се регистрира в ЦИК другата седмица
A A+ A++ A

Най-младата листа за предстоящите през май евроизбори е озаглавена „Път на младите“, съобщи БНР. Водач ще е Румен Чолаков, председател на „Милениум клуб“. Листата ще се регистрира от името на НДСВ и „Новото време“ в началото на другата седмица.

„В момента виждаме огромен сблъсък между популистки, десни, националистически, в някои случаи и консервативни перспективи за бъдещето на обединена Европа. Не вярвам, че това са преобладаващите перспективи за българите. Вярвам, че българите са много по-смели европейци, отколкото се отчита в общественото пространство. Обичам да казвам, че моето поколение е най-европейското поколение в историята на човечеството. Ние сме носители на европейската идея, защото в най-голяма степен сме успели да се възползваме от благата на ЕС. Казваме „Път на младите“ - хора под 35 години, най-вече по две причини – първо, защото вярваме, че трябва да участваме в дългосрочните процеси, които в момента предстоят на европейския континент. Втората причина е, че младостта сама по себе си е символ на промяната. Голяма част от хората в България искат да видят промяна, да видят край на прехода, ако щете“, заявява Чолаков. 

И допълва, че в политическото пространство напоследък има две перспективи – че всичко е хубаво или всичко е катастрофа: „Време е да прескочим тези поляризирани понятия и да намерим две неща - какво ни обединява като нация и какви са практичните решения на проблемите. Например казваме, че европейската прокуратура е възможност за промяна и това, което ще е европейската прокуратура, да има повече правомощия от тези, които са дадени в момента“.

Младите ще разчитат на високите технологии и социалните мрежи, за да достигнат до хората, които не са твърд електорат на останалите партии.