Обратно към пълната версия на статията »

Българско 3D-студио създаде виртуаленo копие на Белоградчишките скали

Българско 3D-студио създаде виртуаленo копие на Белоградчишките скали
ZenART VR
A A+ A++ A

“ZenART VR” стартира кампания за групово финансиране

 

Българското 3D-студио „ZenART VR” изработи пълно виртуално копие на Белоградчишките скали, което потребители от цял свят ще имат възможност да посетят онлайн.

Дестинацията е част от проекта на талантливи български 3D-художници наречен „ZenEarth VR”, който цели създаването на изцяло ново поколение от свръхреалистична виртуална реалност за туризъм и забавление.

Белоградчишката крепост и околните скали са сканирани с дронове, след което чрез фотограметрична техника е изработен триизмерен, напълно реалистичен модел на местността. Заснет е всеки детайл на площ от над 10 000 кв. м. и след това е фино моделиран и поставен на отговарящото му място във виртуалния свят. Добавена е система за промяна на метеорологичните условия, реалистичен денонощен цикъл на светлината и дори технология за реакция на природните обекти от вятъра.

Изработен е и специален аудио-гид, в който са подбрани най-любопитните и уникални истории свързани с местността. Темите в него са систематизирани съобразно различните епохи и са подредени в посока своеобразно пътуване назад във времето. За да се потопи още по-дълбоко в изживяването посетителят, по маршрута му са поставени детайлно моделирани артефакти, характерни за различните периоди, за които се разказва в гида. За разлика от реалните музеи, във виртуалната реалност тези предмети могат да бъдат използвани. Посетителите, например ще могат да стрелят с автентична пушка от Сръбско-Българската война, да размахат османски ятаган или да подържат в ръка част от тракийско златно съкровище.

„На практика можеш да се разхождаш с часове в Белоградчишките скали без да чакаш на опашки по всяко време на денонощието и във всеки един период от годината без значение дали има снежна буря или е непоносима жега. И всичко това, докато си седиш на дивана в хола“, разказва творческият директор на „ZenART VR” Тихомир Няголов за новия тип туризъм.

Белоградчишките скали са първата от планираната поредица дестинации, на които притежателите на VR шлемове ще могат да се насладят.

„Избрахме Белоградчишките скали, тъй като комбинацията от уникален природен феномен и богата история могат да я превърнат в дестинация от световен мащаб. А и също така, защото екипът ни е съставен от българи и сме горди да покажем на целия свят прекрасните кътчета, които могат да бъдат посетени в нашата родина“, обясни още Няголов.

„ZenART VR” е създаден от 3D-художници с богат опит в индустрията на компютърните игри, в която българската школа има сериозни позиции. Талантливи творци, работили за някои от най-големите компании в бранша като Ubisoft и Unity и чиито имена стоят зад световни хитове в гейм-индустрията, като поредицата „Assassin's Creed”, са в основата на амбициозното студио за виртуални преживявания „ZenART VR”.

Наред с Белоградчишките скали, българските 3D-художници планират да създадат виртуални копия на някои от най-попупярните туристически дестинации в света, а също така и на известни места, които в реалния свят човек не може да посети, като например митичният остров Авалон от легендите за Крал Артур.

За целта „ZenART VR” стартира кампания в платформата за групово финансиране Kickstarter където всеки желаещ може да подкрепи проекта и да се сдобие с екслузивен достъп до съдържанието.

Повече информация за кампанията може да се намери на сайта на студиото www.zenartvr.com. За актуални новини следeте профилите ни във Facebook, Twitter, Instagram и YouTube.