Обратно към пълната версия на статията »

Отбелязваме 95-ата Седмицата на гората

Отбелязваме 95-ата Седмицата на гората
A A+ A++ A

От днес до неделя отбелязваме седмицата на гората. Домакин на националното откриване беше Югозападното държавно предприятие в Благоевград. А неговият изпълнителен директор Дамян Дамянов беше отличен като „лесовъд на годината“ от професионалния съюз. За проблемите и предизвикателствата пред българската гора няма неудобно време.

Съхненето на изкуствените иглолистни гори все още е един от тревожните въпроси пред лесовъдите в предприятието. 90 процента от засегнатите територии са инвентаризирани и до година-две процесът трябва да бъде овладян, споделя инж. Дамянов. Този проблем в нашия регион надхвърля националните граници, и мерките са съвместни с колегите им от Северна Македония и Сърбия. Тежкият сняг преди два месеца нанесе сериозни поражения върху гората в Рила и Пирин. Над 50 хиляди кубика е повредената дървесина, предимно иглолистна. Разчистването се затруднява от все по-намаляващия интерес на фирмите към най- трудоемката работа в горите, а и техниката е далеч от модерния свят. Голямо предизвикателство с днешна дата е новото изискване на екоминистерството за допустимата влажност на дървата за огрев, която не трябва да надхвърля 22 процента.

Въпреки похарчените милиони за контрол в горите и модерната система за чипиране и проследяване на добитата дървесина, бракониерството си остава сред основните грижи на Югозападното предприятие. Честата смяна на работните места на горските директори е мярка, която е възприета като личен почерк на Дамян Дамянов. Борбата трябва да е най- вече с местните зависимости и в посока на обществената нетърпимост към посегателствата, категоричен е лесовъдът на годината.