Обратно към пълната версия на статията »

Утрински вестник: Тодор Петров – македонският Божидар Димитров

Утрински вестник: Тодор Петров – македонският Божидар Димитров
Колаж: Novinite.bg
A A+ A++ A

„България си намери македонски Божидар Димитров”, под това заглавие скопският „Утрински весник” публикува коментар на полемиката, която предизвика изказването на лидера на Световния македонски конгрес Тодор Петров, че в България има всичко друго, но не и българи.

Полемиката която предизвика председателят на Македонския световен конгрес (СМК) Тодор Петров, че в България има всичко освен българи, се превърна в лятно забавление между двете страни, което няма да има нужда от внимание, ако на повърхността не изваждаше един много важен факт – основният тон в отношенията между двете държави не се дава от политиците, а от хора, заровени в историята от тази и от онази страна на границата, пише в петък македонският „Утрински весник”, цитиран от „Фокус".

„България намери в лицето на Петров свой Божидар Димитров – и двамата близки до властите и въоръжени с факти и реторика, които, ако продължат да ползват в сегашния стил, дотолкова ще банализират македонския въпрос, че няма да има необходимост да се решава”, допълва изданието.

За да покаже колко са абсурдни за него позициите на Петров, който отговори на изявленията на евродепутата Андрей Ковачев, че няма македонци в България, Димитров попита лидера на СМК – дали не е време да си промени името и вместо на български  на „-ов” да завършва на македонски – на „-ски”.

Това, което раздразни най-много българските дежурни критици на позициите на Македония, беше оценката на Петров, че в България само ромите и турците не са македонци, а те не са малцинство, а мнозинство. И истинският въпрос според него е дали в България има българи без македонско потекло.

„С намерението да им върне с техен камък, по тяхната глава Петров успя да обърне дебата на български терен и около тяхното непризнаване на нашето малцинство, език и култура, нещо, за което отново заработи епитетът „ултранационалист, близък до партията ВМРО-ДПМНЕ”, се казва още в текста.

#България #Македония #Тодор Петров #Божидар Димитров #Световния македонски конгрес #ВМРО-ДПМНЕ